Lineære og aluminiumssystemer – sådan forbedrer man konstruktionen

Det kræver lidt overvejelse at skabe en optimal konstruktion, der både opfylder kravspecifikationen og er omkostningseffektiv. Men der er nogle ting, du kan foretage dig for at gør dit konstruktionsarbejde nemmere, både når det drejer sig om lineære systemer og aluminiumssystemer. Vi har her samlet oplysninger om alt fra, hvordan man løser parallellitetsproblemer og letter konstruktionsprocessen til, hvordan man vælger den rigtige forbindelse til din aluminiumskonstruktion.

Så let er det at løse dit parallellitetsproblem

Image_Parallellitetsproblem_DK_2

Ved en lineær bevægelse monteres skinnerne parallelt og i niveau med hinanden. Det er en konstruktion, der skal være meget præcis, fordi det handler om tolerancer ned til hundreddele af millimeter. Parallellitetsproblemer opstår således, når monteringsoverfladerne ikke er helt lige eller stive, og det kan tage lang tid og koste mange penge at få det gjort rigtigt. Derudover forårsager de slid, hvilket igen reducerer levetiden drastisk. Parallellitets- og vinkelproblemer opstår næsten altid i forbindelse med en lineær bevægelse. Derfor tilbyder vi et produkt, der let løser problemet allerede i konstruktionsfasen. Det kombinerer en styrende og en flydende skinne og kan tage op til fire millimeter i parallellitetsvariation.

Læs mere om parallellitetsproblemer

Gør dig tanker på forhånd, når du konstruerer et aluminiumsstativ

Montører Henrik Rönn og Niclas Hellgren

Konstruktion af et aluminiumsstativ handler først og fremmest om at skabe en brugbar løsning. Men det handler også om at optimere konstruktionen, så monteringen er enkel og omkostningseffektiv uden at gå på kompromis med kvaliteten. Typen af forbindelse, du vælger, profilens rilledybde og forskellige typer fødder er nogle af de ting, du skal have i tankerne, når du konstruerer et aluminiumsstativ. Vores montører Henrik Rönn og Niclas Hellgren giver fem tip til, hvordan du kan sikre, at din konstruktion kan samles hurtigt og fungerer optimalt.

Læs alle tippene

Fordele og ulemper ved kuglespindler eller tandrem i en lineærenhed

Fordele og ulemper ved kuglespindler eller tandrem i en lineærenhed

En kuglespindeltrukken og en tandremstrukken lineærenhed har forskellige fordele og styrker. Dit valg bør bl.a. tage sit udgangspunkt i den hastighed, nøjagtighed og de tolerancer, som din applikation har. Kuglespindlen og tandremmen har forskellige egenskaber, der hver især kan være fordelagtige. Applikationskravene fastslå i bund og grund, hvilken der er bedst egnet. Kort sagt kan du sige, at hvis du har brug for høj repeterbarhed, stivhed og kraft, skal du vælge kuglespindlen. Hvis du derimod har brug for høj hastighed og lange bevægelser, er tandremmen et bedre valg.

Læs mere om kuglespindel og tandrem

Undgå de mest almindelige problemer, når man konstruerer lineære systemer

CAD-bibliotek

Det er ikke altid den nemmeste ting at konstruere et lineært system, da der er nogle hyppigt forekommende udfordringer og faldgruber man kan falde i. Samtidig er der nogle ting, man kan drage fordel af og hjælpemidler, der gør det lettere. Et af de mere almindelige problemer når man konstruerer et lineært system er at få tilgang til CAD-filer. Uden en CAD-fil risikerer projektet at gå i stå, fordi det bliver svært at komme videre. Derfor er det vigtigt at vælge en leverandør, der har et stort CAD-bibliotek. Med henblik på at gøre udviklingsarbejdet hurtigere er det også vigtigt hurtigt at kunne præsentere et koncept, der på en enkel og klar måde viser, hvilke tanker man har gjort sig. Også i dette tilfælde er tilgængeligheden af CAD-filer af stor betydning. En anden god idé er at få en prisangivelse på et tidligt tidspunkt i projektet, så du kan finde en god balance mellem pris og ydelse. Ved hurtigt at få et overblik over, hvad de forskellige typer løsninger koster, er du bevidst om, hvad du sammenligner med. Dette gør det hurtigere at få færdiggjort projektet samt undgå en lang række rettelser og iterationer.

Læs mere om, hvordan du gør konstruktionsfasen nemmere

Abonner på vores nyhedsbrev

Tilbehør og tilvalg til skinnestyring – hvornår skal man bruge hvad?

Daniel Stifors tilbehør og tilvalg til skinnestyring

Ifølge Daniel Stifors, sælger hos Rollco, findes der mange faktorer, der afgør, hvilket tilbehør du behøver for at konstruere en velfungerende skinnestyring. For at opnå en lang levetid og et lille behov for vedligeholdelse kan du f.eks. vælge en forspændt vogn eller en vogn med ekstra pakninger. Dette skyldes blandt andet faktorer som omgivelserne og særlige applikationskrav. Der findes også forskellige tilbehør både til smøring og beskyttelse af skinnestyringen, herunder forskellige typer tætninger og ender til vognene. I omgivelser, hvor det kan være svært at smøre din skinnestyring, er en selvsmørende forsegling passende. Afhængigt af hvor stor en belastning omgivelserne er, kan skinnerne forsynes med forskellige overfladebehandlinger, der forlænger levetiden. Ud over de mest almindelige, såsom fornikling og forkromning, findes der specialbehandlinger, der giver ekstra høj korrosionsbeskyttelse.

Læs mere om tilbehør og ekstraudstyr

Valg af den rigtige forbindelse til den rigtige aluminiumskonstruktion

Aluminiumsprofiler

Hvilke forbindelser skal man vælge til forskellige aluminiumskonstruktioner? Her er nogle enkle tommelfingerregler, der gør valget lettere. Når du vil bygge en aluminiumskonstruktion, er det let at blive forvirret, når du vælger forbindelser. For hvilken passer egentlig til hvad, og hvad er deres fordele og ulemper? Der findes kun få forskellige udgaver af forbindelser, men her har vi valgt at fokusere på de fire mest almindelige, Standard, Central, Universal og Automatisk. De har alle deres fordele og ulemper, afhængigt af hvad din aluminiumskonstruktion skal bruges til, og hvilket budget du har til rådighed. Standardforbindelsen er enkel, centralforbindelsen er diskret, men følsom over for vibrationer, universalforbindelse er stærk og den automatiske forbindelse er fleksibel.

Læs mere om forbindelser

Afprøv selv forskellige aluminiumsprofiler og forbindelser

Hvis du vil afprøve, hvad der passer sammen, kan du bestille vores gratis prøvesæt. Det består af tre typer aluminiumsprofiler og fire forskellige forbindelser. Med disse kan du på egen hånd afprøve, hvilke kombinationer der passer bedst til din konstruktion.

Bestil vores prøvesæt