Korrekt lineærføring til din applikation

Der er mange faktorer, du skal tage i betragtning, når du skal konstruere en god lineærføring til din applikation. Blandt andet skal du tage hensyn til parallelitetsproblemer, lave en grundig behovsanalyse, vælge et optimalt drev og den rette type skinneføring. Her kan du læse lidt mere om, hvad du skal overveje.

Lineærføring med kuglespindel eller tandrem?

Rollco_montage

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuglespindel eller tandrem er i bund og grund et valg, der er bestemt af hvilke egenskaber, der er vigtige for dit lineære drev. Skal du prioritere nøjagtighed eller hastighed? Har du begrænset med plads? Er det vigtigt, at applikationen kræver minimal vedligeholdelse? Der er en række områder, hvor kuglespindlens og tandremmens egenskaber har betydning for den lineære bevægelse. Kort sagt kan man sige, at kuglespindlen er et godt valg, hvis du har brug for høj repeterbarhed, stivhed og kraft, mens tandremmen er et godt valg, hvis du har brug for høj hastighed og lange bevægelser.

Læs mere om hvornår du skal bruge kuglespindel eller tandrem

Fordele og ulemper ved at bruge færdige lineærmoduler

Blogg_Linjäerenhet

Den der skal konstruere en applikation for lineær bevægelse, kan enten vælge at konstruere alle moduler selv ved hjælp af løse komponenter eller at bruge forskellige typer færdige lineærmoduler. Der er fordele og ulemper til begge, afhængig af applikationens betingelser. Hvis du vælger at bruge løse komponenter, skal du selv indbygge drevet, som allerede er på plads, hvis du køber en færdig lineærmodul. Fordelene ved løse komponenter er, at du kan konstruere din lineærmodul præcis, som du ønsker den.

Læs mere om færdige lineærmoduler

Sådan håndterer du parallelitetsproblemer ved lineær bevægelse

image001

Helt at undgå parallelitetsproblemer ved lineær bevægelse er næsten umuligt. Men der er måder at håndtere dem og dermed lette monteringen af skinneføringen og i sidste ende reducere slitagen på skinnerne. Lineærføringer med recirkulerende kugler har høj præcision og også kapacitet til at håndtere tunge belastninger med høj nøjagtighed og bevægelseskontrol. Men i visse situationer og applikationer kan disse styrker også skabe begrænsninger.

Læs mere om parallelitetsproblemer

 

Hvad er bedst? Kugler eller ruller ved skinneføring?

Kulor vs Rullar_2

Det er en diskusjon om hvilken løsning som er best ved skinneføring. Er det kuler eller ruller som gir best resultat? Men faktum er at spørsmålet er feil stilt. Som nesten alltid når det dreier seg om lineær bevegelse begynner svaret på alle spørsmålene med å se på applikasjonen din. Det er den, og målet du har med den som avgjør hvilken løsning som er best. Det dreier seg om hvilke behov du har av blant annet stivhet, presisjon, nøyaktighet og last. Med andre ord er valget mellom kuler og ruller avhengig av hva du vil oppnå.

Les mer om kuler kontra ruller

 

Sådan konstruerer du en buet lineær bevægelse på den bedste måde

curviline_blog

I de fleste tilfælde sker en lineær bevægelse i en lige linje mellem to punkter eller i en cirkelbevægelse. Men i nogle applikationer kræves der en kombination af lige linjer og kurver i en buet lineær bevægelse. En buet lineær bevægelse består normalt af enten ensartede kurver, som en 90 eller 180 graders bøjning med lige strækninger, eller en blanding af forskellige bøjninger, mere som en buet linje. Den førstnævnte bruges ofte i forbindelse med forskellige former af transportbånd, der transporterer dele ved montering eller kvalitetskontrol. Den anden variant bruges oftest, når noget skal transporteres langs en lige linje, men hvor forskellige bøjninger er nødvendige for at undgå forhindringer.

Læs mere om buet lineær bevægelse

Opret teleskopiske lineære bevægelser, der holder i det lange løb

Teleskop_blogg

 

Der er mange forskellige faktorer, som spiller ind, når der skal oprettes en teleskopisk lineær bevægelse. Er den horisontal eller vertikal og hvordan det omgivende miljø ser ud, er nogle af dem. Derfor er det en god idé, først at lave en grundig behovsanalyse så alle relevante oplysninger er til rådighed. Vand, fugt, støv og temperatur har betydning for blandt andet materialevalg og eventuelle afskærmninger. Men også begrænsninger i det fysiske rum, hvis den teleskopiske lineære bevægelse skal være indbygget, har betydning for styrke og funktion.

Læs mere om teleskopiske lineære bevægelser


Udholdende lineærføring til pakkemaskiner

Case-linjarstyrning

En producent af pakkemaskiner ønsker at reducere antallet af leverandører af lineærføring. De lod alle gennemgå en reel test, hvor vognen skulle køre uafbrudt op til det punkt, hvor den gik i stykker. Rollcos skinneføring klarede sig længst, fordi vognene er udstyret med stålbeklædte plastender.

Læs hele caset

Download vores tjekliste til lineær bevægelse i forskellige applikationsmiljøer

Der er mange parametre og faktorer, som spiller ind i valget af den rigtige lineærføring til din applikation. For at lette dit valg og give dig vejledning, har vi samlet en tjekliste med ti tips om, hvordan du vælger den rigtige løsning.

Download Skinneføringsguiden